De er jo bare i veien!!

Flere og flere jorder er ferdig treska her, det er både vemodig og vakkert på en gang. Vemodig fordi sommeren nå er over, men vakkert fordi det er folk som velger å jobbe 200% stilling sånn at vi bare kan kjøpe maten vi trenger på butikken. Vi slipper gjøre noe som helst for å få mat i hus. Det er fint det!

Tassen kan ligge og se på traktor og tresker hele dagen

Det er ikke ofte man ser bøndene, så eg kan forstå de som tenker de har en lett og idyllisk jobb. Men har du noen gang vårt med en bonde i 24 timer? Da hadde du fått sjokk.

Da fattern hadde melkekvote var det opp grytidlig for å først stelle med dyrene, for så å få de ut på beite. Da de var ute måtte han tilbake for å måke fjøset og klargjøre det til kvelden. Alt dette kunne fort ta noen timer, men dagen har så vidt starta. Han måtte da slå gress i mange timer, bare avbrutt av middag. Og både muttern og vi ungene hjalp til i siloen for å få alt gjort.

Etter å ha slått gress opp i 10 timer måtte kyrne inn igjen, de skulle ha kraftfôr og melkes. Etter 12-16 timers arbeidsdag trodde du kanskje det var kveld? Nei da er det endelig tid for vedlikehold av maskiner, utstyr, inngjerdinger, og alt som trengtes fikses. Og sånn går sommeren til bonden.

Selv på to mål udyrka mark med bare en hund er det nok å gjøre, hvordan tror du det er på mange hundre mål?

Hva får bonden igjen for dette? Tenker ikke på penger nå, for det er ikke så himla mye. De får irritasjon hvor enn de snur seg. Ikke alle, men mange klager mye på bonden. Blant klagene eg selv har hørt er dette:


Det å ligge bak en traktor er bare fælt.

At dyra er i et fjøs er galt.

Når det er ulv på tur er det galt at dyra IKKE er i et fjøs.

Når utålmodige turister skal fort over fjellet er det også galt at dyra er ute – på beite.

Det bråker fra utstyret!

At bønder er utakknemlige.

At de må slå/gjødsle på flaggdager og søndager fordi været er ustabilt.

Men har du tenkt på hva DU selv kan gjøre for å slippe å irritere deg over dette? Snu det til noe positivt, og vær bittelitt tålmodig.

Det er fint å se andre lage mat fra bunnen – helt på ordentlig! Den lyse flekken bakerst på jorde er en tresker, han har litt å drive med.

Nei det er på ingen måte en 8-16 jobb hvor man bare er i veien og hever lønn. Og nei det er lite som faktisk er idyllisk eller lukrativt ved landbruket med mindre man brenner for det, for det må man i dette yrke. Det er ikke for hvem som helst.

Vet du hvordan du best mulig kan takke en bonde? Kjøp norsk mat! All mat skal være merka med opprinnelsesland, så det er bare å sjekke pakken i butikken, og kjøpe norsk mat. Da er man også rimelig sikker på at dyrene lever godt før slakt, for Norge har de strengeste restriksjonene i Europa på dyrehold! (Er du redd for å plukke på produktene i disse tider er det bare å spørre de som jobber der)

Takk en bonde og spis norsk.

 


(Er lov å dele)

6 thoughts on “De er jo bare i veien!!

  1. Bra skrevet Dask. Eg har selv 4 uker ferie nå. 2 i August og 2 i September. Er i Sogn. Alle andre eg begynt på jobb og skule igjen. Så eg bruker ferien min på og hjelpe min onkel med slått å sånn. Fikse strømgjerdet og flytte kalver og kviger.

  2. Er oppvokst med gammeldags småbruk og sommer på stølen .All mjelking var ved handmjelking .Kyr og geiter .Måtte av og til heim å hjelpe å hesje .Var nok før eg fylte 10 år og fleire år .Er nok lettare i dag ,men sant som du seier .Å vera bonde er ikje noko 08 -16 jobb .Som sagt kjøp Norsk og kvalitet 😊

  3. En takk fra bonden, for at noen faktisk ser verdien i vårt yrke. Er nok som du sier, for spesielt interesserte. Men i bunnlinja, ligger stoltheten over å produsere rene råvarer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top