TAKK FOR MATEN KJÆRE BØNDER

Nå er grunnlovsdagen over, og vi er tilbake i hverdagen. Mange hadde fri i går og kunne gjøre hva enn dem måtte føle for, mens bøndene var på jobb som vanlig. Fikk dem noe tillegg for å jobbe på en nasjonal fridag? Nei. Det er så utrolig mye bonden må ofre for at DU skal kunne spise alle dine måltider. Hva med jul? Påske? Sommerferie? Skal bonden få fri må han betale avløser fra egen lomme. Ikke mange bønder har muligheten til å ta fri på alle disse røde dagene og ferietidene. Dem står på tidlig morgen og seine kvelder, og noen har andre jobber i tillegg. Eg vil med dette innlegget takke bonden for all den nydelige maten vi kunne meske oss i både i går på 17.mai, og resten av året.  

Ja selv om vi tilbereder, steker, baker og lager mye selv, hadde ikke dette vært mulig uten bonden. Vi kan starte med den mest vanlige frokosten her i huset, brødskive med smør, egg og bacon. Til og med det du baker brødet med, må du ha (eller være) en bonde for å få tak i. Så drikkes det gjerne et glass melk til, eller kakao. Takk bonden. 

Hører stadig at folk misliker bonden. Eg sliter med å forstå hvorfor. Joda dette med sau og ulv er et sårt tema. Når bonden sender saueflokken til fjells, kan man høre folk som sammenligner det med å sette en råflott bil ulåst midt i Oslo. Eg har selv sett at i de største såkalla ulvesonene holder mange bønder sauene sine hjemme. Men til dere ikke-bønder som visstnok alltid har et svar; hva er mest helseskadelig for sauen, å la sauen gå inne hele året, kanskje på et altfor lite beite, eller være ute i naturen og leve slik sauen er ment til å leve, bare da med en risiko for ulveflokken som vandrer forbi i ny og ne? 

Og så har vi den gjengen som mener bøndene bare skriker etter penger. Dere skal få en innføring i “økningen” bonden har fått siden eg først så dagslys i -85. Vi starter med melkeprisen; i 1985 fikk bonden 2,85 kr/l for melka. Butikkpris da var 5,79 kr/l, det vil si bonden fikk 49,2% av fortjenesten. I 2010 fikk bonden 4,43 kr/l, og butikken tok 15,11, altså 29,3% til bonden. Nå med siste prisjusteringer i år får bonden 4,92 kr/l. Butikken har økt til 19,10 kr/l, da er vi altså nede i 25,8% til kunden. Nesten halvert avkastning prosentvis på de 32 årene eg har levd. 

Tar vi for oss prisene på storfe vil vi se en enda større og minst like skummel endring. For i 1985 fikk bonden 30,65 kr/kg for kjøttet, det utgjorde 34% av butikkprisen som da var 90,13 kr/kg. I 2010 fikk bonden 17,8%, altså 33,38 kr/kg mens butikken solgte for 187,68. Og i år får ikke bonden mer enn 11,42% med 49,85 kg/kg av butikkens 436,50 kr/kg. (Alle tall er henta fra kilder som Tine, Nortura, Gilde, Meny, Kiwi)

Synes du fortsatt bonden får for mye? I slåtten er det mange maskiner i sving, forhauster, avlesservogn, traktor, tresker, osv. Bare store kostbare maskiner. De fleste andre selvstendig næringsdrivende har også mye utstyr, men ryker en drill kan man skaffe ny for under 5 laken. Ryker en traktor må man i verste fall ut med en halv millionen for ny. Det koster å vedlikeholde også. Om bonden har norsk gjennomsnitts årsinntekt, kan du banne på at staten krever nye restriksjoner på låve eller fjøs, slik at du må bygge om hele bygget for å fortsette å drive lovlig. Når vi først nevner restriksjoner, kan eg garantere deg at ingen andre land er like streng og nøye på dyrehold og dyrevelferd som Norge. Du trenger ikke reise lenger enn til nabolanda våre for å finne grisebinger på størrelse med grisen selv. Ja i noen land er til og med dyrebordell lovlig!

 


 

Ikke ett jækla måltid du spiser kunne ha vært mulig uten en bonde. Med den norske bonden slipper vi overmedisinert kjøtt og dyremishandling fra utlandet. Det kan forresten hende du har sett noen bønder i dag, for mange av dem er ute i butikken og merker norske varer med grønne klistremerker, for å markere sin motstand av regjeringas landbrukspolitikk. Du må gjerne takke for maten om du ser en bonde, det gjør eg. Bare vær så snill å ikke døm ei hel yrkesgruppe før du selv har prøvd det selv 😊

 


Mer om denne aksjonen kan leses HER 
 

Min oppfordring; KJØP NORSK MAT OG TAKK BONDEN FOR HVERT MÅLTID! 😉🇳🇴

 

FRÅ LEMME PÅ VOSS

 

 

Bloggen vår 

Terjeaa blogg om bondeaksjoner

 

 

 

#bonde #mat #kosthold #støttbonden #framtidsbonden #norgetrengerbonden #hverdagshelt 

8 thoughts on “TAKK FOR MATEN KJÆRE BØNDER

 1. Takk for et fint innlegg, Helene!
  Dette er et viktig tema.
  Kommer selv fra gård og er gla og stolt over den kunnskapen. Det er ikke like idyllisk som man ser på “Bonderomantikk” på TV. Det er hardt arbeid.
  Takk for maten og et fint innlegg 👩🏻‍🌾

 2. Flott innlegg og ja vi trenger Bonden helt klart , ikke alle tenker over dette ,de tar alt som en selvfølge .
  Ta gjerne en titt på bloggen min ,har nylig startet opp.
  Sissel

 3. Så om den norske bonden er SÅ viktig: hvorfor kan ikke de bare øke prisene sine? Om alle bøndene føler at de får for lite betalt så kan de jo bare samlet øke prisene sine.
  Staten har beskyttet bøndene for mye. De har omtrent monopol i butikkene og de får store subsidier fra staten. Om norske bønder lager noe folk vil ha så hadde de ikke trengt subsidier. Da hadde folk kjøpt det i stedet for å reise til Sverige på svenskehandel.
  Om bønder ikke føler de tjener nok så kan de skifte jobb. De fleste nordmenn bryr seg ikke om de får kjøtt fra Norge eller EU. De bryr seg om prisen. Det er for dyrt å produsere mat i Norge, og man må slutte med subsidier.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top