hits

God Jól! Fra før jula..

De fleste kristne helligdager er lagt til hedenske helligdager fra både norrøn og gresk mytologi, og åsatro. Jonsok er opprinnelig midtsommerblót, jul er faktisk Jól, eller midtvintersblót. Påske, eller easter som det heter, kommer fra kjærlighetsgudinnen Astarte, man feiret fruktbarhet, at folk og fe faktisk var våryr. Sånn er det med "kristne helligdager", bare å Google.

Julegaver? Under romernes nyttårsfeiring Kalendae, kalenderfesten, fikk barna gaver. Da kristendommen ble innført, ble offergavene omdannet til julegaver. 

Juletre? Det er en urgammel tradisjon å ta inn grønne barnålvekster om vinteren, både som dekorasjon, for å undertrykke vinterens makt og som beskyttelse mot tusser og troll, og overnaturlige ting. Det å senere pynte denne veksten er kristen skikk. 

Nissen? St.Nikolas var en hedning som ble utnevnt til prest av onkelen som var biskop. Når foreldra hans døde arva han mye gull og gaver. Dette gav han til fattigfolk i all hemmelighet, og onkelen oppdaga det og straffa han med kloster. Når onkelen døde ble Nikolas selv biskop som eneste arving. Så Santa Claus - julenissen var egentlig en god gjerning av en opprinnelig hedning.

Fjøsnissen var en morsom kar som kunne tulle med folk og fe om han ikke fikk grøt ut i fjøset ved midtvinter, han var stort sett snill og grei og stelte pent med dyra. 

Julegris, julebukk, juleøl osv var offer for Odin Jólnir, det skulle drikkes og spises og feires for å sikre fruktbarhet i jord og dyr, derav ordet Jól - jul.

Ha en riktig så god Jól da folkens, dere kan trygt beholde tradisjoner og fridager, selv om dere ikke tror på kristendomen!

- Dask

 

3 kommentarer

Knut Einar

25.12.2017 kl.16:56

Jeg har liten kristen tro, den må vel kunne sies å være helt fraværende. Så dette var morsom lesning :)

Anitahva

25.12.2017 kl.18:30

Kan ikke si jeg er spesielt troende jeg heller, så for meg er julen tradisjoner fra ende til annen. God jul🎄

Lars

25.12.2017 kl.18:37

Merry happy christmasjul :)

Skriv en ny kommentar

Doc&Dask

Doc&Dask

32, Ullensaker

Doc og Dask fra Norske Rednecks her. Vi fikk mange spørsmål om hva vi dreiv med utenfor fest og filming, så her har dere det :) Har du noen tips til blogg eller ønske om hva vi skal skrive om, er det bare å rope ut :) docogdask.blogg.no Insta: frkdask, Snap: redneckdask, fb: Doc og Dask

Kategorier

Arkiv