Bort med jula


Vi går nå inn i årets største høytid for veldig mange, vi ser nisser over alt, mange er godt i gang med gavehandling, det nærmer seg Jul. Men i det siste har vi kunnet lese om at ordet jul skal bort, det byttes flere steder ut med vinter. Vinterøl, vintermust, vinterfest, vintermat, vintermarsipan, osv. Eksempelvis er IKEA bare en av de som har begynt å lure inn ordet vinter i stedet for jul enkelte steder. Er dette et nytt antikrenketriks? Eller er det noen som er så redde for å krenke andre at de underkaster seg fullstendig? Hva er i ferd med å skje egentlig? Nå er jo uansett dette helt feil, for i utgangspunktet hadde ikke ordet Jul noe med kristendommen å gjøre. Jul er bare et norrønt ord for midtvinter, det er da sola snur.

Skjermdump fra IKEA’s VINTERFEST serie


Litt historie om jul og hvorfor vi faktisk i utgangspunktet feirer det;

Jól, eller jólablót, er en hedensk offerfeiring av midtvinter, altså da sola snur 12. januar. Solas gjenkomst betydde også for mange fruktbarhet, og i den forbindelse ble det pynta med einer og grankvist fordi dette så ut til å være fruktbart året rundt, det er her juletreet kommer fra. Julebukk var egentlig en bukk de slakta som offer til jólablót for et godt år med god fruktbarhet, og julegrisen var Frøys offer.

Det morsomme er at ca på 900 tallet het det å drikke jul, hedningene feira altså med å drikke seg full for gudenes ære for fred. Godt de fleste har utvikla seg bort fra det, da fylla overhode ikke skaper fred i alle hjem.

Det å sette ut julegrøt og tenne mange lys kommer fra at dette var den mørkeste tida på året, og da vendte forfedrene hjem i form av ånder. Det var viktig at de fant frem og fikk mat. På denne tida var nissen (seinere fjøsnissen) en underjordisk skummel skapning som man måtte passe seg for.

På 900 tallet ble det foreslått under kristningen at vi skulle få til å feire Jesu fødsel samtidig som jólablót, og siden resten av Europa ville feire 25. desember ble feiringen vår satt til å vare fra 24. desember til 13. januar.

Alt vi kjenner til om jula stammer altså fra norrøn mytologi, og er en stor del av nordisk historie og kultur. Vil vi virkelig la noen ta dette fra oss? Er tror vi fint kan klare å leve flere kulturer side om side, men da må vi slutte å underkaste oss fullstendig. Vi må alle få lov til å være stolt av vårt opphav, vår historie, og vår kultur.

Vi kan fint blande ny og gammel jul, og snart er det jaggu tid for å finne frem igjen julepynten!

6 thoughts on “Bort med jula

 1. Det går nok helt fint at IKEA kaller serien sin for vinter😊 Så du skal nok bare slappe av og feire jula de som du bruker! Også kan andre folk få gjøre hva de vil! Vil si at de som blir krenka av at det heter jul er like krenka som de som blir krenka av at det heter vinter😊

  1. Forstår at mange har misforstått poenget her. IKEA var bare ETT enkelt eksempel. Det er nå flere og flere aktører som fjerner ordet jul. Snart er det eneste riktige å si at vi drikker vinterakevitt og vinterøl til vintermaten i vår vinterpynta stue med vintertre med vinterstjerne i toppen 😉

 2. Som jeg sa i ne kommentar på en nyhets sak nettopp.
  Jeg er redd.. Sånn seriøst.
  Landet vi kjenner som vårt er nå snart en saga blott for vi skal underkaste oss alle andres meninger og direktiver, våre tradisjoner rives ned i lysets hastighet, og ytringsfriheten vår innskrenkes fordi vi ikke kan krenke noen.
  Jeg er nå veldig glad jeg er frivillig barnløs for dette er ikke bra for noen.

  1. Landet vil nok alltid være vårt, selv om vi deler det med flere. Eg synes det er fint å kunne dele det, men det må være rom for alle tradisjoner, både gamle og nye 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top