Demonstrasjon og smittevern

Regner med de aller fleste har fått med seg at det var demonstrasjoner i flere store byer i går, det florerer i alle fall meninger om dette på sosiale medier. Det finnes ikke tvil om at det fortsatt eksisterer mye stygg og grov rasisme, men spørsmålet er om slike store demonstrasjoner egentlig er det riktige akkurat nå.

«Om du reagerer på demonstrasjonen er du rasist». Vel, om man drar på en demonstrasjon i disse tider, og tenker dette om andre, da har du ikke noe i en demonstrasjon å gjøre, for da klarer du tydeligvis ikke sette deg inn i andres situasjon. La meg forklare saken.

Eg vet om mennesker som nesten daglig opplever rasisme, som får høre at de er ekle og stygge. Man kan ofte lese i kommentarfelt at enkelte mener mennesker med annen hudfarge og bakgrunn ikke fortjener livets rett. Det er rett og slett så mye stygge meninger ute og går, hvilket vi absolutt ikke skal godta.

Samtidig har eg mange både bekjente og nære venner som nå har stått fullstendig uten inntekt i tre måneder, for det er så strenge tiltak ang smittevern. Artister som ikke får ha konsert, pubeiere som holder stengt, komikere som ikke har en scene å stå på. Mange har ofra ufattelig mye, ikke fått sett familie og venner på flere måneder, kanskje til og med ikke fått tatt farvel med sine nærmeste.

Dette er ikke lov i følge smittevernsreglene, altså en konsert med ca 200 mennesker.

Nei, man skal ikke sette disse to sakene opp mot hverandre, selv om begge sakene er verdensomfattende. Eg er virkelig imot rasisme, det er en styggedom som burde vært utdatert for lenge siden. Men man må få lov å ytre seg om begge situasjoner uten å bli satt i bås.

Det eg tenker ble feil med demonstrasjonen er at den ble holdt nå som vi faktisk har så strenge smittevernstiltak. Det er provoserende at en pandemi som har gått ut over hele verden, som har forandra livet til ufattelig mange, som har ødelagt livet for veldig mange, tatt livet av flere, nå bare blir totalt glemt, selv om den er her fortsatt.

Det er klart en demonstrasjon med 15 000 mennesker tett i tett da er provoserende for alle de flere hundre tusener arbeidsledige, for alle som har ofra eller mista hverdagen sin, for de som har mista livsverket de siste månedene.

Av 12 000 daglige tester sist uke, ble det dokumentert ett nytt smittetilfelle daglig. Det er ikke noe overhengende stor fare for Covid19 i Norge nå, ikke verre enn at flere barer og kulturarrangement burde kunne åpnes, så lenge vi fortsatt holder grensene stengt. I utgangspunktet tror ikke eg at faren for smittespredning ved demonstrasjonen er den største, men det er en demonstrasjon om rettferdighet, og da bør man være rettferdige mot de som håndhever smittevernstiltakene også.

Avslutningsvis vil eg bare be alle fortsette å overholde smittevernsreglene, vi får håpe det snart åpner mer. Fortsette å bekjempe rasisme i hverdagen hele året, og ikke bare i demonstrasjon. Og så har eg et sterkt ønske om at demonstrasjonene ikke var helt forgjeves, og at alle som møtte opp tar dugnaden med karantene i tilfelle det skulle være smitte der.

2 thoughts on “Demonstrasjon og smittevern

  1. Godt skrevet Helene, jeg er så enig med deg. Blir så provosert av de som skriver at protesten var viktigere enn å ta hensyn til pandemien. Jeg er absolutt imot rasisme, men mener at når 10-15000 idioter samles for å protestere så har de ikke peiling på hva de driver med. Håper det ikke blir noen oppblomstring av smitte p.g.a. dette. 🙂

    1. Ingen av sakene er viktigere enn den andre, og vær grei å ikke kalle noen idioter fordi de valgte å demonstrere. Er både lov og normalt å reagere, men vi kan være enige om å ha litt folkeskikk likevel 🤠

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top