Mat

REGN BLIR TIL BRENNEVIN

Eg er en matglad person, som det kalles i Danmark, her i Norge heter det formfull eller rund i kantene. Er ikke overvektig, men heller ikke veldig tynn. Gubben er det eg kaller normalt bygd, den omdiskuterte pappakroppen som kom på moten for noen år siden. Vi trives sånn vi, og så lenge vi klarer å gi hverandre nattakyss hver kveld uten å måtte trene på fjellklatring, har vi det ganske bra. 

Å være matglad har både positive og negative sider. Doc med sin mage uten galleblære, og eg med min crohnsmage. Det er jo ikke alt som blir like godt mottatt nedi der, og eg har tidligere fortalt om dokøene hos oss. Derfor må vi jo ta hensyn til hva vi dytter gjennom gapet. 

Eg personlig har funnet ut at det beste for min mage er reine produkter, altså å lage alt fra bunnen, for da ser man hva man har i maten. Det fine med mat fra bunnen er at Doc elsker å lage det, og han er flink i tillegg. Eneste eg krever er norske råvarer, da vet man at det ikke er noe tull med det, og som bondebarn støtter eg selvsagt norske bønder. Det er ikke noe hemmelighet at Norge er blant verdens strengeste på dyrehold og landbruk generelt. 

Sånn som været har vært nå i mai har eg derfor blitt litt bekymra, for hva om avlingene går til helsiken og butikkene står tomme til høsten? Vi har jo selvsagt mye importert mat, så vi skal jo ikke lide noe nød. Men da vet man jo aldri hva det er sprøyta med, eller om svinekjøttet kommer fra et dyrebordell i Danmark. Eg vil bare bondens beste, både for bondens, dyras og vår egen del. 

Det er forresten mer enn mat som trenger regn for å produseres. I ordentlig aquevit må man ha poteter, og de vokser ikke uten vann. Malt trenger vann for å spire før det blir til øl. Og for å sette det på spissen, Jack Daniels kan ikke destilleres uten mais, som også trenger vann for å vokse. 

Is trenger også vann for å produseres, uten vann tørster kua og vi får ikke fløte!

Da kan du tenke deg gleden var stor i går. Eg sto på trappa i 19 tida og tok en blås, da det falt en deilig nedkjølende regndråpe på skuldra mi. Helt fantastisk følelse! Nå har det jo tørka så pass i det siste at kommunen har gått ut med alskens varsler. «Ikke vann plenen utenfor tidsrommet 18-20» «Ikke vask bil hjemme med hageslange» «ikke brenn bål, grill eller åpen ild utenfor angitte områder eller egen eiendom» osv. Så det er jo ikke bare bonden som trenger vann, det er hele landet, både for matproduksjon og for hverdagen. Satser derfor på at det kommer litt mer enn den timen med yr i går, selv om det kjøla ned nok til at gubben vurderte å sykle på jobb.

Slenger med en gladsang om regnet her, i håp om noen flere dråper på jorde

Luke Bryan – Rain is a good thing

 

4VKy69sE4VY

 

Category: Mat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top