Helga kunne vært lenger

Lørdag er jaggu en fin dag. Man trenger ikke haste ut av senga før fuglene fiser, og man kan nyte kvelden uten et fnugg tanke på morgendagen. Har forresten sett at flere offentlige arbeidsplasser på Island har gått over til firedagers arbeidsuke, og tro det eller ei, men det funker. De gikk fra 40 til 35 timer i uka uten å redusere lønna, og er likevel mer effektive enn noen gang.

Ligger her og nyter eneste dag hvor eg ikke stresser opp tidlig, og ikke trenger legge meg tidlig.

De gjorde et forsøk med 2500 ansatte fra 2015-2019, og opplevde merkbart økt effektivitet og omsetning. Og det beste? De ansatte opplevde mye mindre stress og press, de var mer uthvilt og hadde bedre helse. Siden dette gikk så bra gikk 86% av firmaene på Island ned til firedagersuke permanent.

Så hvorfor klorer vi oss gjennom fem dager med lav arbeidsmoral her på berget for å kunne ha én dag uten bekymringer, og en søndag hvor man mest bare venter på alarmen og stemplingsuret? Kan det være at færre hadde blitt ufør om vi hadde fire arbeidsdager? Flere land i Europa har begynt utprøving av dette, så hvorfor kan vi ikke teste i Norge også? Hvorfor må vi være sist med alt sånt?

Det ble hodebry til middag, mer jobb enn mat, men vel verdt det!

Vel vel, eg ligger nå her på sofaen og henter meg inn som vanlig, vel viten om at fire dager hadde gjort meg så enormt mye bedre enn fem. Sofaen er god den, spesielt nå etter en heftig førjulsmiddag bestående av smalahove og korrekt tilbehør, komplementert av riskrem til dessert. I morgen er det middag hos svigers, og mandag jobb igjen. Bare tenk så deilig det hadde vært å ha en dag ekstra å hente meg inn på.

 

@docogdask

6 thoughts on “Helga kunne vært lenger

  1. Vet du det har æ gjort i mange år.
    Men jeg har sikkert mange mere arbeids timer på min uke (yrkessjåfør) ca 13-15 timers dag. Så den fri fredagen den er hellig. Så det er noe alle bør ha. Landet går rundt for det.

  2. Ja, det hadde vært magisk å stenge matbutikkene og kun ha åpent for kundene 4 dager🙄

    1. Nå er det matbutikker, lege, verksted, veterinær og lignende som fortsatt har åpent som før på Island da. Men det kan godt være de ansatte har gått ned på timeantall likevel da, du vet, det er som oftest flere ansatte på sånne bedrifter 😜

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top