Sankthans eller jonsok?

Denne dagen feires mange steder i Europa. I Norge brenner vi bål og griller pølser, mens i Sverige f.eks danser de rundt en blomsterkreasjon, med krans i håret. Men vet noen hvorfor vi feirer denne dagen? Mange tenker nok at det er fordi sola snur, men er det virkelig noe å feire at vi går mot mørkere og kaldere tider?

Sankthans, eller jonsok som det egentlig heter, er at døperen Johannes født 24.juni markeres, man skulle minnes det med våkenatt, og dermed ble markeringen satt til kvelden 23.juni. Danskene ga denne døperen helgennavnet Sankt.Hans.

Tenk at dette var en helligdag som ble fjerna i 1770 fordi det ble for mange helligdager og fester! Vi er faktisk snytt for mange fridager pga festdagareduksjonen (helligdagsreformen).

Tradisjonen med bålbrenning er opprinnelig hedensk, og oppsto på 400 tallet. Dette skulle skremme bort onde ånder, tusser og trøll, og tradisjonen ble med inn i kristningen av Danmark som da Norge var en del av.

Feirer du denne dagen for religiøse grunner, sommersolverv, eller bare enda en god grunn til å grille?

Kanskje ikke største sankthansbålet, men det duger!

For oss er det sistnevnte. Her har det pleid å være en markering for bygda på gamleskolen, med bålbrenning, leker, konkurranser og grilling. Dette ble jo ikke noe av i år, så vi lagde vår egen lille feiring i hagen. Vi inviterte svigers på middag i hagen.

Doc fyrte opp bålet, og grilla både pølser og grillribbe til oss. Og jaggu hadde han laga dessert også, ja en sånn enkel, men utrolig god fruktsalat bestående av frukt og vaniljesaus. Nydelig! Dette ble jo en riktig så koselig sankthans kveld. Har du feira i dag?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top